Moja dzisiejsza propozycja to naprawdę rarytas! Jak już przeczytaliście w tytule, są to przepyszne jabłka pieczone takim nadzieniem, że nikt im się nie oprze :))) Jest to idealna opcja na letnie śniadanie :) Zapraszam po więcej!
Pieczone jabłka z orzechami
Składniki:
- 2 dość duże jabłka
- 1,5 łyżki miodu
- 1,5 łyżki masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 opakowanie mixu orzechowego lub ok.100g wybranego rodzaju orzechów
Dokładnie umyć jabłka i wydrążyć z nich gniazda nasienne (tylko tak, aby nie przedziurawić owoców).
Na patelni umieścić orzechy, dodać miód, cynamon i masło. Podgrzewać, ciągle mieszając przez 2-3 minuty.
Otwory w jabłkach napełnić przygotowanymi na patelni orzechami. Formę lub naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć jabłka otworkiem do góry, zachowując między nimi odstęp. Piec przez 40 minut w piecu nagrzanym do 180 stopni. Można podawać z kulką lodów śmietankowych :) Smacznego! :))
Wygląda przepysznie, aż się głodna zrobiłam, dzisiaj to przygotuję według twojego przepisu, zapraszam także do mnie po stare przepisy http://przepisybabci.com
OdpowiedzUsuń