sobota, 4 czerwca 2016

Pieczone jabłka z orzechami, miodem i cynamonem

Cześć :) 

Moja dzisiejsza propozycja to naprawdę rarytas! Jak już przeczytaliście w tytule, są to przepyszne jabłka pieczone takim nadzieniem, że nikt im się nie oprze :))) Jest to idealna opcja na letnie śniadanie :) Zapraszam po więcej! 

Pieczone jabłka z orzechami

Składniki:
  • 2 dość duże jabłka
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1,5 łyżki masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 opakowanie mixu orzechowego lub ok.100g wybranego rodzaju orzechów 
Sposób przygotowania:
Dokładnie umyć jabłka i wydrążyć z nich gniazda nasienne (tylko tak, aby nie przedziurawić owoców).
Na patelni umieścić orzechy, dodać miód, cynamon i masło. Podgrzewać, ciągle mieszając przez 2-3 minuty.
Otwory w jabłkach napełnić przygotowanymi na patelni orzechami. Formę lub naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć jabłka otworkiem do góry, zachowując między nimi odstęp. Piec przez 40 minut w piecu nagrzanym do 180 stopni. Można podawać z kulką lodów śmietankowych :) Smacznego! :))

1 komentarz:

  1. Wygląda przepysznie, aż się głodna zrobiłam, dzisiaj to przygotuję według twojego przepisu, zapraszam także do mnie po stare przepisy http://przepisybabci.com

    OdpowiedzUsuń