niedziela, 15 maja 2016

Tarta budyniowa z rabarbarem

Dzień dobry :)


Wiosna już pełną parą, jest maj, kwitnie bez, spotkamy się ze znajomymi, rodziną, a pogoda daje znać, że już niedługo lato <3 idealna na takie dni jest tarta budyniowa z pysznym, lekko kwaśnym rabarbarem :) zapraszam!


Tarta budyniowa z rabarbarem 



Kruchy spód na formę od tarty o średnicy 25 cm:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła, schłodzonego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody w temperaturze pokojowej
Domowy budyń waniliowy(z przepisu Moje wypieki):
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 5 żółtek
  • 80 g cukru
  • 30 g mąki pszennej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
 
Sposób wykonania kruchego spodu :
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i szybko zagniatamy. Z ciasta formułujemy kulę, owijamy ją folią i chłodzimy w lodówce przez 45 minut. Po wyjęciu  z lodówki, rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 2/3 mm. Przenosimy je na posmarowaną wcześniej masłem formę. Wyrównujemy i nakłuwamy widelcem kilka razy spód ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego na 190 stopni (termoobieg) pieca i pieczemy 25 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy z pieca. 


Sposób wykonania budyniu:
W większym garnuszku zagotować mleko z wanilią. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić na bok. 
Cukier utrzeć z żółtkami do otrzymania jasnego, puszystego kremu (np. mikserem z trzepaczkami ubijania białek), wsypać wymieszane mąki i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty. Dodać 100 ml wrzącego mleka i zmiksować.

Otrzymaną mieszankę wlać do ugotowanego mleka, wymieszać. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, cały czas mieszajac. Od momentu zagotowania gotować około 1 minuty, mieszając, do zgęstnienia kremu. Zdjąć z palnika i wystudzić - przykryć folią spożywczą w taki sposób, by dotykała kremu (nie mieszając).
  
Po wyjęciu  spodu z pieca odstawiamy go do ostygnięcia. Gdy będzie już zimny, wlewamy na niego również ostudzony budyń. Wyrównujemy i kładziemy na wierzch wcześniej umyty, obrany i pokrojony na kawałeczki rabarbar ( ok.4 sztuki). Dekorujemy miętą, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! :) 




1 komentarz: